December 10, 2012

Ar Rahman

Assalammualaikum w.b.tSetiap kali aku membaca al-quran hati aku tak akan pernah lepas untuk membaca surah Ar - Rahman.
Satu surah yang membuatkan aku lebih bersyukur dengan nikmat yang Allah beri . Semasa membaca surah tu niat aku cuma satu supaya mendapat keredhaan dari nya dan mensyukuri nikmat yang Allah kurniakan kepada aku . Entah kenapa sampai saja ayat ‘Fabiayyi âlâi Rabbikumâ tukadzdzibân’ yang bermaksud "Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?". Ayat ini diulang didalam surah ini sebanyak 31 kali .Suara aku sering bergetar .Terasa kesayuan di lubuk hati .Entah kenapa ....

Antara kelebihan surah Ar Rahman :

1. Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, Allah akan menyayangi kelemahannya dan meredhai nikmat yang dikurniakan padanya.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 5/187).

2. Imam Ja’far Ash-shadiq (sa) berkata: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, dan ketika membaca kalimat ‘Fabiayyi âlâi Rabbikumâ tukadzdzibân’, ia mengucapkan: Lâ bisyay-in min âlâika Rabbî akdzibu (tidak ada satu pun nikmat-Mu, duhai Tuhanku, yang aku dustakan), jika saat membacanya itu pada malam hari kemudian ia mati, maka matinya seperti matinya orang yang syahid; jika membacanya di siang hari kemudian mati, maka matinya seperti matinya orang yang syahid.” (Tsawabul A’mal, hlm 117).

3. Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: “Jangan tinggalkan membaca surat Ar-Rahman, bangunlah malam bersamanya, surat ini tidak menentramkan hati orang-orang munafik, kamu akan menjumpai Tuhannya bersamanya pada hari kiamat, wujudnya seperti wujud manusia yang paling indah, dan baunya paling harum. Pada hari kiamat tidak ada seorangpun yang berdiri di hadapan Allah yang lebih dekat dengan-Nya daripadanya. Pada saat itu Allah berfirman padanya: Siapakah orang yang sering bangun malam bersamamu saat di dunia dan tekun membacamu. Ia menjawab: Ya Rabbi, fulan bin fulan, lalu wajah mereka menjadi putih, dan ia berkata kepada mereka: Berilah syafaat orang-orang yang mencintai kalian, kemudian mereka memberi syafaat sampai yang terakhir dan tidak ada seorang pun yang tertinggal dari orang-orang yang berhak menerima syafaat mereka. Lalu ia berkata kepada mereka: Masuklah kalian ke surga, dan tinggallah di dalamnya sebagaimana yang kalian inginkan.” (Tsawabul A’mal, hlm 117).

SubhanaAllah ! 

No comments:

Post a Comment

Budak Baek